čtvrtek 31. října 2013

Hurrem Haseki Sultan ( Alexandra , Valide , Roxelana)

Nyní vám řeknu něco o Hurrem ( z historie i ze seriálu)
Z historie :
Haseki Hürrem Sultan (turecky Hürrem z perského خرم – ḫurram‚ radostiplná; známa také jako Roxelaneskythská žena, Roxelana, Roxolana, Ruziac nebo La RossaRudovlasá); 1505 nebo 1506, Ukrajina17. dubna 1558, Istanbul) byla manželka tureckého sultána Sulejmana Nádherného, matka sultána Selima II.
Sulejman I., syn Selima I. Hrozného, byl jedním z nejznámějších tureckých sultánů. V Evropě ho nazývali Nádherný, v Turecku Kanuni (Zákonodárce) pro zavedení souboru zákonů, vytvořených na podporu zájmů feudálů a připoutání rolníků k jejich usedlostem, jež většinou těmto feudálům náležely; fakticky jeho zákony zavedly v Turecku nevolnictví.
Do sultánova serailu, resp. do jeho harému, zvaného «Bab-us-saade (Brána blaženství)», se Roxolana dostala jako prostá konkubína, záhy se však stala Sulejmanovou velkou láskou. Sultán jí dokonce věnoval své verše (byl básníkem a psal pod pseudonymem Muhibbi). Zakrátko dosáhla toho, že dosavadní sultánova žena Gülbahar přišla o Sulejmanovu přízeň, a po léta byla jeho jedinou ženou.
Podle zákonů islámu mohl mít sultán čtyři zákonité ženy a tolik souložnic, kolik byl schopen uživit. Podle tradice se však sultánové do Sulejmana I. neženili. Fakticky se Roxolana stala první oficiální manželkou Sulejmana I. Před svatbou, jež se uskutečnila v roce 1530, přijala samozřejmě islámskou víru. Jejich prvorozený se narodil v roce 1521.
 
 
Dopis Roxolany polskému králi Zikmundu II. Augustovi.
Po oficiálním svatebním obřadu Sulejman pozvedl Roxolanu do pozice baš-kaduni, hlavní ženy. Nenazval ji jinak, než "Haseki" (Milá srdci) a "Hürrem (Radostiplná). Hürrem byla nejen zkušenou milostnicí, ale i inteligentní, zajímavou společnicí, skvěle se orientující v umění i státních záležitostech. Ve dnech odloučení – Sulejman za svůj život uskutečnil 13 vojenských tažení – si dopisovali vytříbenými verši v perštině a arabštině.
Roxolana, jedna z nejvzdělanějších žen své doby, přijímala zahraniční posly a vyslance, odpovídala na dopisy zahraničních panovníků, vlivných velmožů a umělců. Měla tedy pravděpodobně významný vliv na tureckou zahraniční politiku; zachovaly se její dva listy polskému králi Zikmundu Augustovi, v nichž vyjadřovala účast po smrti Zikmunda I. Starého. Existuje teorie, že relativně vlídná politika Sulejmana vůči Polsku měla svůj původ v Roxolanině vlivu, jež pociťovala stále silné vazby k rodné zemi.
Z její iniciativy (jako první ženy v Turecku) byla v Istanbulu postavena řada mešit, lázně a madrasy (náboženské školy), kromě Istanbulu pak i např. v Mekce, Medině a Drinopolu.

 
 
V roce 1521 porodila Roxolana sultánovi Sulejmanovi syna Mehmeda; celkem porodila Sulejmanovi šest dětí – dceru a pět synů, z nichž jeden (Abdullah) zemřel v útlém věku.
  • syn Mehmed (1521–1543)
  • dcera Mihrimah (1522–1578) ∞ Rüstem Paša (1500–1561), turecký velkovezír
  • syn Abdullah (1522–1523)
  • syn Selim (1524–1574) – Sulejmanův nástupce jako Selim II
  • syn Bayezid (1525–1562)
  • syn Cihangir (1531–1553)
Svého vlivu na sultána využívala v mocenském boji o následnictví trůnu. Některé prameny jí přičítaly podíl na Sulejmanově rozhodnutí o popravě jeho nejstaršího syna Mustafy v roce (1553) a velkovezíra Ibrahima (1536).[1] Okolnosti byly ale mnohem složitější. Hlavní přičinou Sulejmanova rozhodnutí bylo v obou případech zneužití pravomocí, které vedlo k destabilizaci osmanské říše a bylo odůvodněně považováno za velezradu. Tento vnitřní mocenský boj podporovaly tajně i některé zahraniční mocnosti (císař, Benátčané a Peršané). Je doloženo, že Ibrahim používal během perského tažení (1534-35) titul a pečeť "Sultán Ibrahim" a tajně jednal se zahraničními diplomaty.[2] O okolnostech Mustafovy smrti viz Osudy potomstva.
Roxelana zemřela ve spánku, služebné ji našli mrtvou v posteli 17. dubna 1558.
Na Roxolaninu počest byl nazván druh opic Langur Čínsky (Pygathrix roxellana), vyznačující se (tak jako ona) nahoru ohrnutým nosem – "pršákem".
Ze seriálu:
Hürrem Sultan je hlavní postavou historického/romantického seriálu Velkolepé Století. Tento seriál ovšem není jediný, kde byla tato postava osmanské historie vyobrazena, kromě tohoto vznikl před léty i další seriál, který se ovšem jmenoval přesně jako ona, Hürrem Sultan. Velkolepé století je ovšem o mnoho let mladší, neboť to vznikalo v roce 2011, kdežto seriál Hürrem Sultan v roce 2003, kde ji ztvárnila herečka Gülben Ergen.

V tomto novějším seriále, který je tureckého původu (samozřejmě) ji ovšem hraje herečka původem z Německa, celým jménem Meryem Sarah Uzerli. Ta se v Německu narodila a také tam vystudovala školu, ovšem do menšího povědomí vícero lidí se dostala až po dostání role Hürrem Sultan.

V 1. Sérii z počátku byla jako každá jiná žena, ovšem nemohlo nikomu uniknout, že od středu 1. Série po velkou část 2. Série byla poměrně baculaté postavy.
Ve 3. Sérii je ale vidno, že velice zhubla.
 
Lze spekulovat o tom, jestli si tato postava zaslouží zlou nebo neutrální. O kladné nemůže být řeč, tolik špatných skutků ve svém životě udělala, ať už na popud svého podvědomí, které jí stále připomínalo křivdu a vraždu jejích rodičů, nebo stálou touhu po bezmezné moci.

Ale zase těžko říct, jestli si zaslouží zlou. Vražda jejích rodičů z ní udělala malou bestii, která toužila po odplatě, ale milovala své děti, dokázala být přátelská a dokázala soucítit, ovšem vše to záviselo na tom, jestli je kolem ní někdo, který by ohrozil její postavení.

Co se týče špatných činů, byla velice drzá, otrávila jedem svou nejlepší kamarádku, pokusila se zabít kastilskou princeznu, nahrála 2 „pokusy o vraždy“ tak, aby to všichni svedli na Mahidevran (u jednoho jí to vyšlo), zneužívala někdy svých pravomocí, byla přílišně arogantní a toužila vždy po kruté odplatě, popálila tvář dvou otrokyním (po té, co to samé ony udělaly jí), málem na chodbě uškrtila Fatmu Hatun a bylo toho mnohem víc … lze spekulovat, zda si ona tu zlou zaslouží, anebo podněty, které v ní tu mrchu vyvolaly jsou dostatečná omluva?
Hürrem byla naprosto výbušné, arogantní a pomstychtivé povahy. Byla schopna si udělat nepřátelé na všech stranách a se starými přáteli vést válku na život a na smrt. Z počátku byla její arogance přílišně přehnaná, neboť jako jediné se jí dařilo razit si cestu skrze sultánovu ložnici a závist ostatních jí dělala jen dobře. Byla prostořeká a nedbala na zákony a pravidla, což jí párkrát stálo málem život a vyhnanství.

Vzhledově není jasné, jestli byla krásná, nebo ošklivá dle historie, ale v seriálu ji zobrazili jako zelenookou a vysokou zrzku, která zaujala sultána svým neodolatelným šarmem a schopností přitáhnout pozornost.

Na konci 2. Série je Hürrem korunována na hlavní sultánku, která za vše zodpovídá, ovšem tím si nadělala ještě více nepřátel, ale o tom už je série 3. …
Zdě je řeč, kterou Hürrem „pronesla“ při svém korunování.
<i>„Jsem Alexandra,
otrokyně z Ruthenie, kterou prodali do osmanského paláce,
otrokyně, kterou Dněpr odnesl až na širé Černé moře,
otrokyně, které zabili matku, otce, sourozence a milované,
Alexandra, která se modlí za to,
aby se co nejdříve potkala v nebi se svojí rodinou.
Ta, která v sedmnácti letech podstoupila velké muky
a zakusila, co je to bolest.
Jsem ta, která v jediný den ztratila celou svoji rodinu.
Jsem Alexandra,
jsem otrokyně Alexandra, nikomu jsem nepověděla o své bolesti,
nepodělila jsem se o svůj žal,
ponořila jsem se do hlubin,
bolest jsem utopila v moři,
na všechno, co mi ubližovalo, jsem odpověděla smíchem,
slzy jsem prolévala jenom nad svojí rodinou.
Z otrokyně jsem stvořila ženu, která se vzepřela osudu.
A teď jsem na místě, kde se změnil můj osud,
v paláci sultána Sulejmana.
Palác, který jsem chtěla zničit, je mým domovem.
Jak jsem měla vědět, že srdce, které bilo pro pomstu,
bude jednou bít pro lásku.
Jsem Hürrem,
otrokyně, konkubína, oblíbenkyně, matka 5 dětí sultána Sulejmana,
jeho milovaná Hürrem.
Jeho pižmo, jeho jantar, jeho všechno na světě,
jeho láska, jeho měsíc, jeho krásná,
jeho přítelkyně, jeho blízká, jeho život….

Jsem Hürrem,
šťastný matka svých šťastných dětí,
Mehmeta, Mihrimah, Selima, Beyazita a Cihangira.
Jsem sultánova manželka.

Děti moje,
dala jsem vám i sama sobě slib.
Přísahala jsem vám, že jednoho dne přede mnou pokleknou všichni ti,
kterým jsem klečíc musela líbat jejich šat.
Nadešel ten den. Nadešel konec mých nepřátelů,
kteří mi způsobili tolik utrpení, tolik neštěstí a nekonečnou bolest.
Nechť se mě teď bojí, protože každým nadechnutím vdechnu jed,
stanu se ohněm a spálím je.

Co je to harém?
Odteď budu řídit svět!“</i>


No a to je asi všechno

Žádné komentáře:

Okomentovat